Geweldige Scuba Duik Plekken – Blog Duiken Mexico

Duiken Mexico
Alles, Alles Inclusief, Blog Mexico, Centraal Mexico, Duiken Mexico, Duikplaatsen, Duikvakantie, Hotels Mexico, Oost Mexico, Reiswinkel, West Mexico

Geweldige Scuba Duik Plekken

Ik duik al sinds 1993, en hoewel ik niet zo vaak kan duiken als ik zou willen, ben ik toch al op een aantal goede duiklocaties in de wereld geweest. Ik hou ervan om verhalen en ervaringen te delen, dus hier is mijn kijk op een aantal geweldige duiklocaties waar ik ben geweest. Ik heb geprobeerd te benadrukken wat ik het meest bijzonder vond aan elke locatie. Natuurlijk heeft iedereen andere verwachtingen van een duik, maar de dingen die ik leuk vond op deze duikstekken zijn dingen die ik nog niet op veel andere plaatsen heb gevonden.

San Carlos, Mexico – Zee van Cortez:
Ik heb hier een duikreis gemaakt met een live aboard, en heb ongeveer 24 duiken gemaakt in vijf dagen. San Carlos was ons vertrekpunt, ongeveer halverwege aan de Mexicaanse kant van de Baja Golf, of de Zee van Cortez. We doken hier in maart, dus de watertemperatuur was een kille 55 graden, maar een 11mm wetsuit loste dat probleem op. We doken overal, in principe in een rechte lijn naar het westen vanaf San Carlos, helemaal naar de Baja kant. Er was een behoorlijk aantal vissen rond de “riffen”, die eigenlijk niet veel leven hadden, alleen maar rotsen. Maar de echte attractie was het zeldzame zeeleven dat je elders niet zo vaak ziet. We zagen Black Tip Haaien, roggen, Octopus, en heel veel zeehonden. Er waren ook enkele goede door mensen gemaakte riffen (d.w.z. wrakken) die een vrij gemakkelijke duik waren op ongeveer 80 tot 100 voet.

Over het algemeen was het er prachtig duiken, maar je moet wel het koude water verdragen. De riffen zijn ook niet erg spectaculair en de vissen niet overvloedig, maar de dingen die je ziet zijn echt cool en moeilijk ergens anders te vinden.

Het eiland Roatan, Honduras:
Ik heb hier twee keer gedoken, bij Coral Cay Beach. Ik ken de namen van de spots niet omdat ik met een niet-Engels sprekende visser heb gedoken (niet aan te raden). Het water was geweldig, 85 graden het hele jaar door, maar het zicht was slechts ongeveer 100 voet, maar ik denk dat dit te wijten was aan het ruwe water (ongeveer 6 voet deining).

Dit duiken was het beste “terreinduiken” dat ik ooit gedaan heb. Er was niet veel visleven, maar de muren en riffen waren ongelooflijk. De eerste duik was op een wand die van 60 voet tot 180 voet ging. Er waren enkele grote adelaarsroggen en scholen tandbaarzen, maar wat mijn aandacht trok was de enorme omvang van de wanden. Ze waren helemaal bedekt met rifleven en er waren overal prachtige kleuren. Er waren veel ravijnen en grotten om te verkennen, en hoewel de bodem van de wand op 180 voet onbereikbaar was, kon je die toch altijd zien, waardoor de wand in perspectief enorm leek.

Britse Maagdeneilanden:
Twee keer gedoken in de B.V.I. Het is een prachtige plek, zelfs boven water, maar onder water is het spectaculair. Het water is warm genoeg om te snorkelen, en het zicht is minstens 100 voet.

De eerste plaats waar ik dook heette “Dead Man’s Chest” op het puntje van Peter Island. Dit was een lastige duik vanwege een zeer sterke golfslag, zelfs tot ongeveer 40 voet. De duikplaats is gecentreerd rond vijf “vinger” wanden die van de oppervlakte naar beneden gaan tot ongeveer 130 voet. Het is een geweldige wandduik met veel richels en gaten om te verkennen, en er is van alles te zien op elke diepte. Het koraal is hier minder overvloedig vanwege de golfslag, maar er is vrij veel tropisch visleven dat rond de wanden zwemt. Natuurlijk zijn er de altijd aanwezige barracuda’s, engelvissen, papegaaivissen, enz. Een zeer goede wandduiklocatie, maar alleen per boot bereikbaar.

De tweede locatie was het barrièrerif net ten oosten van Virgin Gorda, door velen “het bittere einde” genoemd. Dit was een geweldige rifduik, met gemakkelijke ondiepe duiken aan de westkant, en diepere, maar sterkere golfslagduiken aan de oostkant. Hier vind je veel grotere diepzeevissen die het barrièrerif opkomen om zich te voeden, en je ziet hier vaak haaien en adelaarsroggen. Pas wel op voor het vuurkoraal, ik ben er een week mee in aanraking geweest en heb er uitslag van gekregen.

Cozumel, Mexico:
Dit was het beste duiken dat ik ooit gedaan heb. Het water was een zwoele 85 graden, en het zicht was onbeperkt. Cozumel biedt de beste combinatie van levend rif en overvloedige vis die ik ooit ben tegengekomen.

Mijn eerste duik was bij de San Fransisco Wall, dat is de drop off die van 60 voet, recht naar beneden gaat tot 1800 voet. Dit zorgt natuurlijk voor de grote diepe vissen die de wand opkomen, evenals de typische rifvissen. De tweede duik was bij Paradise Reef, dat op z’n diepst 60 voet was.
De riffen waren voor 100 procent bedekt met alle soorten koraal, sponzen en waaiers die ik ken. Prachtige kleuren en leven op een extreem gezond rif, en dit was slechts 4 jaar nadat het was gedecimeerd door een orkaan. Er waren overal vissen en we zagen ook enkele zeer zeldzame en interessante vissen. Er waren zeeslangen, paling, kreeft, steenkrab, en zelfs een zeepaardje (de eerste die ik ooit heb gezien), en we vonden een verpleegsterhaai die zich in een gat verstopte.

Cozumel was de enige plaats waar ik heb gedoken met spectaculaire riffen en overvloedige vissen (meestal kom ik het een of het ander tegen). Ik kan het ten zeerste aanbevelen als een plek waar je moet duiken, en ik kan niet wachten om er weer terug te komen.

Puerto Vallarta, Mexico:
Het duiken hier was wat ik beschouw als “typisch” Pacific Mexico duiken. Niet heel veel te zien, maar wat je ziet is echt cool. Er waren een paar normale rifvissen, en een relatief gezond rif, maar vooral rots. We zagen murenen, zeeschildpadden, zeeslangen, en speelden met een opgeblazen kogelvis. Het water was warm genoeg voor een kort wetsuit, maar ik zou een dun volledig pak aanraden. Het zicht was geweldig, en de goede dingen om te zien waren relatief ondiep, 40 tot 60 voet, waardoor het een gemakkelijke duik is voor beginners.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *